Jij bent de wereldburger van de toekomst. Daarom is Internationalisering een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma op Salland.


Maak kennis met verschillende culturen en talen

Om je op de rol van wereldburger voor te bereiden, maak je kennis met andere landen, talen en culturen. Het leren van een vreemde taal leer je het makkelijkst door in het land zelf te communiceren met de inwoners. We organiseren daarom verschillende uitwisselingen en werkweken.

Duitsland

Al vele jaren heeft onze school diverse ééndaagse excursies en uitwisselingen met scholen in Duitsland. 

Bij de ééndaagse cursus krijgen de leerlingen opdrachten die te maken hebben met cultuur van het land. Het doel is om te ontdekken wat de gebruiken en gewoonten zijn. Zo is er in het najaar een bezoek voor de 2e klassen aan de Gallimarkt in Leer. De jaarmarkt wordt daar in oktober georganiseerd. Via een speurtocht door het centrum die bij de jaarmarkt eindigt , krijgen en verwerken leerlingen informatie.VVG Vincent internationaal_01.png

In december wordt de kerstmarkt naar Oldenburg voor klas 3 georganiseerd. Daarbij ligt het accent ook op het culturele aspect van de excursie , maar daar wordt ook iets van de taalvaardigheid van de leerlingen gevraagd! Door middel van korte interviews brengen zij de geleerde theorie in praktijk. 

Tenslotte hebben wij de uitwisseling voor klas 2 met de ‘Anne Frankschule’ in Molbergen (Niedersachsen). Deze uitwisseling bestaat al 25 jaar en is voor veel leerlingen een activiteit waar ze met veel plezier op terugkijken! Deze uitwisseling is kort en intensief: twee keer drie dagen. Het doel van de uitwisseling is onze leerlingen en de Duitse leerlingen op een ontspannen wijze kennis te laten maken met elkaars cultuur en het dagelijks leven, zowel thuis als op school. De praktijk wijst uit dat leerlingen de uitwisselingen ontzettend leuk én nuttig vinden en dat er soms zelfs vriendschappen uit voortvloeien. Het is daarom een unieke en bijzondere gebeurtenis, elk jaar weer!

AFS logo.png

Werkweken

Leerlingen van klas 3 gaan aan het einde van het schooljaar gedurende een week op reis naar een locatie naar keuze. Zo zijn er werkweken naar Berlijn, Londen, Parijs, de Alpen of Italië. Elke werkweek heeft zo zijn eigen activiteiten; van abseilen in de Alpen tot een bezoek aan de Reichstag in Berlijn!