Heb je een brede belangstelling, ben je nieuwsgierig en zoek je graag uit hoe iets nou precies zit? Dan ben je op je plek op één van de afdelingen van het voortgezet wetenschappelijk onderwijs (vwo): het atheneum of het gymnasium.


Het gymnasium op Lariks

Misschien heb je wel eens gehoord over Hercules, Zeus of de Minotaurus; vind je dit interessant en wil je er meer van weten? Dan is het gymnasium mogelijk iets voor jou!
Het gymnasium is een opleiding waarin de taal en cultuur van Grieken en Romeinen centraal staan. Die oude beschavingen staan namelijk aan de wieg van onze eigen Europese cultuur. De Grieken en Romeinen hebben ons al zo veel geboden, dat het de moeite waard is hen beter te leren kennen. Als je Grieks en Latijn kent, leer je andere, moderne talen een stuk gemakkelijker. Bovendien, door deze vreemde oude talen nauwkeurig te bestuderen, leer je ook problemen te herkennen, analyseren en oplossen. Dat zijn vaardigheden waar je ook op andere gebieden veel aan hebt!

Daarnaast is ook de Klassieke cultuur voor ons erg interessant, omdat die zo op onze lijkt en tegelijkertijd zo anders is. Dat nodigt uit tot het bespreken van vraagstukken als: ‘Wat vonden de Romeinen van slavernij?’, ‘Hoe democratisch was de Atheense democratie?’ of ‘Hoe gingen Grieken en Romeinen om met mensen uit andere landen?’. Zo leren we niet alleen over de Klassieken, maar kijken we ook kritisch naar onze eigen wereld. Door de antieke cultuur te bestuderen word je een echte wereldburger met verstand van zaken!