We zijn weer begonnen

Je bent nooit te oud om nieuwe inzichten op te doen. Altijd had ik het gevoel dat ik om afstand van het werk te nemen weg moést, naar het buitenland. Dit jaar liep dat anders. We kozen ervoor om in Nederland te blijven. En ook even in Winterberg, omdat we geen hotelletje in Nederland meer konden vinden. Het was heerlijk. We hebben vooral veel gewandeld: we telden 11 wandelingen. Wat is Drenthe toch mooi. Veel boeken gelezen. En van sommige zaken hadden we geen last: geen stress voor een vlucht, niet alles pakken en regelen. Toegeven: de eerste week had ik nog even moeite met de “vakantiestand”, maar dat heb ik andere jaren ook. Ik hoop dat alle collega’s, leerlingen en ouders ook  een fijne en ontspannen vakantie hebt gehad en dat iedereen weer zin heeft om te beginnen.

De terugkomst op school vorige week vond ik in vier opzichten bijzonder.
In de eerste plaats: een andere werkruimte. Onze locatie Salland is verbouwd en veel mooier geworden. Fris, actueel en warm. Bestuur en dienstenbureau zijn verhuisd naar het hoofdgebouw, dus dichtbij het onderwijs. De kantoorvleugel is in de kleuren geschilderd van een Pixel-schilderij van Vincent van Gogh. Alle gangen hebben een kleuraccent van de “werelden” van Diensten en Producten, ons vmbo- profiel. Er is hard doorgewerkt door vele collega’s en mensen van diverse bouwbedrijven. Hulde! Het was leuk om de vele verraste gezichten te zien van collega’s die terugkwamen van vakantie. Tot en met de herfstvakantie lopen werkzaamheden door.

In de tweede plaats de hitte. Na aanvankelijk koele weken was het vorige week buitensporig heet. Het werken viel dan ook niet mee tijdens “week 0” in een snikhete vleugel waar de temperatuur nog niet was ingeregeld. Met grote volharding hielden de collega’s het vol en werd er gesleept met bureaus en tafeltjes. Vorige week was ook de social kick-off: dat is een gezamenlijke bijeenkomst van alle leidinggevenden. Ik had bedacht dat het wel leuk zou zijn om deze bij mij thuis te houden en zelf de lunch klaar te maken. Met een temperatuur van boven de 30 graden was het best warm om dit voor te bereiden. Maar: het was een uitermate gezellige bijeenkomst, we hebben nog een wandeling onder de bomen gemaakt in mijn dorp en we hebben afgesloten met een koel drankje op een terras.

In de derde plaats: Beilen. Vrijdagmiddag inspecteerden we het gebouw Leliestraat in Beilen. Vanaf deze week krijgen de brugklasleerlingen daar les, samen met de leerlingen van Dr. Nassau College Beilen. Het gebouw is mooi opgefrist en lijkt te popelen om de nieuwe brugklassers te ontvangen.

Als laatste en niet de minste: Corona. We gingen met vakantie met het geruststellende idee dat het aantal besmettingen in het noorden laag was. Er zijn nu duidelijk toenemende zorgen. Het is druk in Drenthe met vele vakantiegangers. Steeds meer gebieden in Europa worden aangemerkt als risico. Ik hoor vaker dan de afgelopen maanden over besmettingen. We hebben goed gekeken naar maatregelen die nodig zijn. Corona kan heel ernstig zijn, ook als je niet hoogbejaard bent. We willen niet dat mensen worden besmet. Mede vanuit dat oogpunt hebben we besloten op Lariks om de mondkapjesregel in te voeren. Dat hebben we gedaan om twee redenen: in de eerste plaats omdat het gebouw verhoudingsgewijs veel voller is dan de overige locaties en het lang niet altijd lukt 1,5 meter te bewaren. In de tweede plaats zijn de bovenbouwleerlingen gemiddeld genomen ouder en lijkt het besmettingsrisico toe te nemen boven de 15 jaar. Voeg dat bij alle ontwikkelingen, wat maakte dat we dit besluit namen, voorlopig tot 1 september. Het heeft veel los gemaakt zoals een ieder heeft gemerkt, het nieuws werd zelfs genoemd in het NOS-journaal. We hebben dat niet actief opgezocht, maar kennelijk is het iets dat leeft en past het in het zoeken van scholen en anderen naar hoe je Nederland veilig houdt. Op de locatie Lariks hoorde ik in elk geval veel positieve reacties.

Alle medewerkers en leerlingen van CS Vincent van Gogh krijgen dan ook een algemene oproep: houd je aan de anderhalve meter, was je handen vaak en blijf thuis & laat je testen bij klachten. We willen ziekte, maar zeker ook een nieuwe schoolsluiting voorkomen.
Ik wens iedereen een heel goede start!

Alice Vellinga, bestuurder CS Vincent van Gogh