Op 6 maart zijn vijf spraakmakende vrouwen uit Rusland en voormalige Soviet landen op CS Vincent van Gogh, locatie Lariks te Assen, te gast om de leerlingen te vertellen over hun (soms levensbedreigende) ervaringen in het kader van vrijheid en de uitdagingen die hierbij komen kijken. De onderstaande vrouwen uit Rusland, Azerbeidzjan, Kyrgyzstan, Georgië en Roemenie zullen hun kennis en kunde delen met betrekking tot hun strijd voor sociale rechten en mensenrechten in hun land.

Rusudan Gotsiridze is de eerste vrouwelijke bisschop in Georgië. Zij spreekt zich openlijk uit voor rechten van vrouwen en homo’s. Voor haar baanbrekend werk ontving ze uit handen van Michelle Obama een belangrijke mensenrechtenprijs.
Irina Gordienko is een bekende Russische journaliste die onder meer als eerste het nieuws bracht over homo-vervolgingen in Tsjetsjenië in 2017. Ze werkt voor Novaya Gazeta, één van de weinige nog onafhankelijke Russische kranten. Het werd ooit opgezet met het geld dat Michael Gorbatsjov kreeg voor de Nobelprijs.
Inga Sikorskaia is een journaliste uit Kyrgyzstan die zich inzet voor mediavrijheid in haar land en omringende landen onder vaak moeilijke omstandigheden.
Sabina Uzeyir uit Azerbeidzjan is veganiste, feministe en agnoste in een land waar één van die drie items iemand al anders maakt.
Andreea Toma is een Roemeense activist en internationaal mensenrechten trainer die zich met name inzet voor de gelijkheid van vrouwen. Ze is verbonden aan Amnesty International Roemenie maar werkt over heel Europa.


Wij zijn deze bijzondere samenwerking aangegaan omdat we in Nederland 75 jaar bevrijding vieren, maar vrijheid nog altijd geen vanzelfsprekendheid is in alle delen van de wereld. We vinden het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen en hierbij stil te staan. ERR heeft een programma ontwikkeld in het kader van vrijheid, waarin vrijheid in al haar gedaantes aan bod komt. De vijf vrouwen vertegenwoordigen deze gedaantes en hebben allen hun eigen, bijzondere verhaal over wie ze zijn en wat ze doen. Leerlingen kunnen natuurlijk veel leren van deze bijzondere verhalen: zowel over andere culturen, maar ook over mensenrechten in andere landen. Hoe zit het daar eigenlijk mee in deze landen die toch best dichtbij zijn, maar qua cultuur zo ver weg?


2.jpg

Een aantal leerlingen zullen voorafgaand aan 6 maart voorbereidingen treffen tijdens het vak ‘Global Perspectives’ en Engels. Deze voorbereiding houdt in dat zij op basis van een korte beschrijving van de verhalen van de verschillende vrouwen een keuze maken met wie zij op 6 maart in gesprek willen gaan. Vervolgens gaan ze dit in groepjes voorbereiden: ze gaan op zoek naar informatie over het land, de problematiek die daar speelt en de cultuur die er heerst op verschillende gebieden.

3.jpg

Op de ochtend van 6 maart is het dan zo ver. De leerlingen gaan in groepjes in gesprek met de vrouwen om een kritische discussie te voeren en vanuit de context van de vrouwen mét al hun levenservaring deze situaties nader te bekijken. Samen gaan zij op zoek naar antwoorden op de vraagstukken die de leerlingen hebben. Hoe is het om in dat soort landen aan de randen van Europa te leven: hoe zit het nu écht, niet alleen wat de kranten en internet ons vertellen.

Met dit initiatief hopen we meer bekendheid te geven aan vrijheid in al haar gedaantes in andere landen en de uitdagingen die hierbij komen kijken.
4.jpg